Angkor Bullet Jewellery i Phnom Penh

by Fair Fashionista - Sanne
Angkor Bullet Jewellery i Phnom Penh

Angkor Bullet Jewellery er en social virksomhed grundlagt af Chantha Thoenun. Chanthas mor døde da han var 4 år gammel, og hans far blev dræbt af De Røde Khmerer da han var 8, hvorefter Chantha måtte flytte ind hos sine bedsteforældre.

Da Chantha er 14 år gammel kommer han med støtte fra en lokal NGO i lære som smykkesmed i Pusat-provinsen. Efter at have færdiggjort sin uddannelse arbejder Chantha i over 10 år for en NGO med smykkedesign og smykkefremstilling, indtil han i 2011 starter sit eget firma, Angkor Bullet Jewellery sammen med sin hustru Thearny Kol. Angkor Bullet Jewellery arbejder med et team af smykkesmede, der primært arbejder hjemmefra, og sammen forvandler de gamle patronhylstre fra De Røde Khmerers tid til de smukkeste smykker.

Chantha fortæller mig sin historie uden den mindste bitterhed i stemmen. De stjal hans familie og hans barndom, men i stedet for at lade had og bebrejdelse fylde sindet, har Chantha valgt at fokusere på hvad der kan gøres for at forhindre at historien gentager sig selv, og hans håb er at smykkerne fra Angkor Bullet Jewellery kan minde os om, at vi ikke må lade noget så forfærdeligt ske igen.

Angkor Bullet Jewellery beskæftiger primært folk fra provinsen uden uddannelse. Det er folk, som ellers ville have svært ved at finde et job, men hos Angkor Bullet Jewellery lærer de at lave smykker, og de får en fair løn for deres arbejde. Muligheden for at arbejde hjemmefra gør at enlige mødre og hjemmegående husmødre også kan komme i beskæftigelse. I videoen nedenfor besøger jeg Chantha i smykkeværkstedet, og han fortæller mig om sit liv og de begivenheder der gjorde, at han besluttede sig for at starte Angkor Bullet Jewellery

Nogle ord fra Chantha – Designer og grundlægger

Jeg anvender gamle patronhylstre og bombehylstre i mine designs, da jeg vil vise verden hvad vi khmerer (cambodianere) har måtte gå igennem i en fortid, der ikke ligger særligt langt tilbage. Jeg ser det som et statement for mit land og for hvad khmer-folket kan afstedkomme, og det er håbet, der udspringer fra de tragiske omstændigheder, der inspirerer mine designs. At forvandle noget, der blev anvendt til at dræbe millioner af mennesker med, til noget smukt, der symboliserer håb, styrke og udholdenhed! Fra krig til fred.

Hvis I er i Cambodia og kunne tænke jer at købe smykker, så skriv til Chantha og hans team på Facebook.

Skriv en kommentar

Flere indlæg