Cambodian Women’s Support Group i Phnom Penh

by Fair Fashionista - Sanne
CWSG, Cambodian Women's Support Group

Jeg fandt CWSG (Cambodian Women’s Support Group online, da jeg ledte efter leverandører til min webshop. Jeg havde egentlig bare tænkt mig at købe nogle af de produkter som allerede fandtes i CWSG’s butik, men jeg blev snart klar over, at der var grobund for et langt mere omfattende samarbejde, der også inkluderer design og produktudvikling for mit eget brand.

Kvinderne plejede at være en del af et program hos Nyemo, som var en NGO der arbejdede med at hjælpe marginaliserede kvinder med beskæftigelse og andre sociale initiativer, men da Nyemo måtte lukke tilbage i 2014, stod kvinderne pludselig uden nogen form for støtte. De spurgte derfor Kanary, som tidligere var medlem af Nyemo’s bestyrelse, om hun ikke ville drive gruppen videre, og sådan blev CWSG til.

Formålet med CWSG er at sørge for at kvinderne har en stabil indkomst fra salg af smukke håndlavede produkter, men gruppen fungerer også som mødested for kvinderne, som kan søge støtte og vejledning hos hinanden.  

Nogle af kvinderne er gode til at sy mens andre er rigtig skarpe til at brodere, og når vi udvikler produkter, prøver vi så godt det går at tilgodese alle de forskellige kompetencer der er i gruppen, så der er arbejde til alle.

Når prototyperne er færdige sætter vi os ned i fællesskab og beregner hvad jeg skal betale for produkterne. Den pris jeg betaler, består, udover lønnen til kvinderne, også af et bidrag til gruppens faste udgifter. Hvis man kun betaler minimumløn, er der efter min mening ikke tale om fair trade, så det er vigtigt for mig at kunne tilbyde en betaling, der er høj nok til at kvinderne ikke kun kan overleve, men også lægge penge til side til uforudsete udgifter og pension.

Vi har tilbragt mange sene aftener sammen med at drøfte nye designs og idéer og vi har grinet så tårerne har trillet ned af kinderne, når et design måske blev lidt anderledes, end det lige var tænkt (jeg tror vi alle vil huske den første katte-sovemaske, haha). Det kan godt være at kvinderne er fattige og på mange måder har været uheldige her i livet, men deres ekspertise og deres faglige stolthed er stadigvæk intakt, og det er en fornøjelse at arbejde med dem. De er stærke og kloge kvinder, og jeg er uendeligt taknemmelig for deres støtte og engagement.

Skriv en kommentar

Flere indlæg